Front View of Murray Centre, Downe House

Murray Centre, Downe House School

location:
Berkshire
client:
Downe House School
role:
Architecture
Interiors
sector:
Education
status:
Completed 2020

A visually and experientially inspiring building that sits at the heart of the campus and serves as a hub.

Following an invited design competition in 2013, we were commissioned to develop proposals for a visually and experientially inspiring building that would sit at the heart of the campus and serve as a hub for some of the key spaces of learning and day-to-day activities: a new library, multi-purpose auditorium, teaching spaces, cafe, shop, social space, offices and sixth form supporting spaces. Crucially, the centre was also envisaged as an environment which acts as a stepping-stone towards the experiences of Higher Education.

The building will play a central role at Downe House, both in terms of the accommodation that it will provide, and as a focal building in the wider context of the school campus. Our brief was for a new ‘Heart and Soul’ of the school.

Murray Centre Downe House Header Image
Reception space
External Stairs of Murray Centre

The Design

Awards


RICS Award, Design Through Innovation, Shortlist

2019


RIBA Award, Regional South, Shortlist

2019


Situated at the end of the School’s linear entrance route, the Murray Centre’s strong form and glazed east elevation create a physical and visual draw into the campus. The building’s form and materials are intended to respond to the distinctive character of its built context. The building’s location and fenestration also have been arranged to connect with the surrounding woodland that gives the School a unique setting.

This project represents the culmination of a four-year relationship with Downe House, during which time we have been able to design and deliver the Murray Centre as the School’s community centrepiece as part of a 10 year vision for the campus.

Richard Rose-Casemore, Design Engine Founding Director

The accommodation is arranged over three storeys, with a lower ground floor partially set into the natural site levels. This allows a two- storey main entrance foyer well as creating other opportunities for generous spaces and strong physical and visual connections both internally and with the surrounding campus.

Entrance column shot evening
Interior reception space Downe House
Library
Interior Looking South

Design Team

main contractor:
Beard Construction

structural engineer:
Buro Happold

cost consultant:
Ridge & Partners LLP

fire consultant:
Buro Happold

acoustic consultant:
Buro Happold

The original vision for this project was that it would be a space for the whole community to come together to work and enjoy each other’s company in a well-equipped and welcoming space. It has been super to see the way in which the girls have used the building already. I think that all those who have visited will testify to what a wonderful resource it is.

Emma McKendrick, Downe House Headmistress
Opposite entrance column shot evening